Leiderdorp en de Vogelwijk

Stonemax verhuurt met name huizen en  appartementen in Leiderdorp. Een aantal hiervan liggen in de Vogelwijk. Waarom zou je hier willen wonen?

Laten we het eerst eens over Leiderdorp hebben. Een rustig dorp dat direct tegen Leiden aan ligt. Centraal gelegen in de Randstad tussen de A4 en de A44, dus handig met de auto, maar ook prima met het openbaar vervoer bereikbaar. Niet een echt spannend dorp, maar wel van alle gemakken voorzien. Voldoende winkels en supermarkten met ruime openingstijden, sommigen tot 22 uur. Een paar leuke restaurantjes en ruim voldoende sportmogelijkheden. Maar ook een dorp met een actieve Oranjevereniging wat resulteert in allerlei activiteiten rondom Koningsdag. De vrijmarkt in het Oude Dorp staat bekend om zijn gezelligheid en op meerdere plekken in het dorp zijn er die dag leuke live bands te beluisteren.

Je zit in de Vogelwijk heel centraal in het dorp, precies tussen beide winkelcentra in en direct tegen het groene hart van het dorp, park de Houtkamp. Hier kun je lekker wandelen, de hond uitlaten, met kinderen de speeltuin of de kinderboerderij bezoeken en je eigen ‘groene’ hart ophalen in de Heemtuin. Alles valt aan te lopen of te fietsen. Parkeren is overigens in het hele dorp gratis, al zijn er een paar kleine blauwe zones waar je een bepaalde tijd met een parkeerkaart mag staan. De Vogelwijk bestaat uit eensgezinswoningen en appartementengebouwen. Alles prima ruim opgezet met genoeg parkeerplaatsen, wandel- en fietsmogelijkheden. Ook (basis)scholen en kinderopvang zijn in de nabijheid te vinden.

Laan van Berendrecht Leiderdorp
Zoeterwoudsesingel Leiden
Foto door Iris Zoutendijk (Colors of Iris photography)

Wat je als voordeel kunt ervaren is dat je in de rust van een middelgroot dorp woont, met prima voorzieningen, maar dat je op steenworp van de stad zit. Leiden biedt natuurlijk een hoop op het gebied van winkels, cultuur en horeca. Je kunt heerlijk wandelen door de stad en binnenkort een heel rondje langs de singels lopen door het nieuw aangelegde Singelpark. Maar met de trein zit je ook zo in Den Haag of Amsterdam en Leiden Centraal is gelukkig ook een stop van de nachttrein, dus dat biedt extra flexibiliteit. Schiphol is overigens ook makkelijk te bereiken, uiteraard per auto of trein, maar ook met de Qliner bus, die je rechtstreeks voor de aankomst/vertrekhal afzet. Superhandig!

Leiderdorp kent overigens een rijkere geschiedenis dan je wellicht zou vermoeden. Het begon hier ooit in de Romijnse tijd met een castellum bij het nabijgelegen Roomburg. Vanaf de achtste eeuw is er echt sprake van bewoning op de plek waar nu Leiderdorp ligt. De bevolking leefde destijds met name van de veeteelt. Volgens schriftelijke bronnen waren er in de 10e eeuw boerderijen in het zogenaamde eerste, tweede en derde Leithon. Deze drie districten vormden samen Holtlant, dat het Waardeiland, het gebied tussen de Mare en de Zijl en dat ten noorden van de Oude Rijn omvatte. In Holtlant zouden de eerste graven van Holland hebben gewoond. De naam van de provincie Holland is van het oude Holtlant afgeleid. Het grondgebied van Leiderdorp was in eerste instantie veel groter en liep tot de burcht in Leiden. Vanaf 1200 moest Leiderdorp grond afstaan aan het groeiende Leiden.

Leuk om te weten is misschien ook dat in de periode van de middeleeuwen Leiderdorp diverse kastelen rijk was, zoals het Huis ter Does, Berendrecht, Ter Mey, Stenevelt, Te Waarde en de Zijlhof, die allemaal verdwenen zijn. Sinds de 14e eeuw was er zelfs een Augustijnenklooster Engelendael, dat veel land bezat en een belanrijke rol in het dorp speelde. Weten we gelijk waar de naam van één van de belangrijke verkeersaders in het dorp vandaan komt. Helaas is van dit alles weinig tot niets overgebleven.

Op 3 oktober wordt in Leiden altijd groots het Leids Onzet gevierd, de ontzetting door de Geuzen van de stad die bezet was door de Spanjaarden. Aardig om te weten is dat in de periode van het Spaanse beleg Valdez, de Spaanse legeraanvoerder, zijn hoofdkwartier in de oude kerk van Leiderdorp vestigde.

Na het uitroepen van de Bataafse Republiek in 1795 werd Leiderdorp een zelfstandige gemeente. In 1884 was er nog wel even een akkefietje: de gereformeerden scheidden zich van de hervormden en dat leiden tot een aantal weken belegering van militairen om een burgeroorlog te voorkomen. Na de 2e Wereldoorlog begon het dorp gestaag te groeien. Logistieke vernieuwingen, zoals de aanleg van de A4 hebben hier een belangrijke steen aan bijgedragen.

Overigens kun je meer te weten komen over de historie van het dorp in het Leiderdorps Museum.

Huis ter Does Leiderdorp
Leids Ontzet
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *